25 oktober 2006

Kassett 4-ever!

Det er merkelig hvordan noen ting i Norge er aktuelle for museum, eller har status som utdødd, mens akkurat de samme gjenstandene lever i beste velgående i Afrika. Ta for eksempel musikkmediet kassett. Hvor lenge er det vel siden du puttet en kassett i kassettspilleren, for så å spole deg frem til ynglingssangen din? Tipper det var rundt de tider da folk tok til fornuften og droppet hockeysveisen. Her i Mali får du til sammenligning nesten ikke tak i annet. Fattigdom spiller helt klart en viktig rolle her, men jeg tror også det skyldes at store deler av Afrika ikke er skapt for fintfølende tekniske duppeditter. Det er dessverre alt for mye støv i lufta til at noe sånt kan fungere i lengden. Derfor finnes mye av vestens nedstøvete (ironisk nok) og utdaterte teknologi fortsatt her nede. Liker å tenke at det viktigste er ikke at ting har fiffige detaljer eller funksjoner, men at de fungerer til sitt formål. En annen ting som er verdt å tenke over er at vårt tekniske nivå er et resultat av rundt 100års utvikling. Den samme utviklingen skjer nå i Afrika, men på ca. ¼ av tiden vi brukte. Til sammenligning kan du se for deg en helt gjennomsnittlig bonde fra Norge på 1925-tallet, som får en bærbar datamaskin i fanget. All logikk tilsier at personen ikke ville ha skjønt bæret. Er det egentlig rart at det tar litt tid å få opp den tekniske standarden her nede?! Synes derfor det er en imponerende forandring som foregår i mange av verdens utviklingsland. Nå må det nevnes at tilgangen på teknologien dessverre er veldig skjevt fordelt p.g.a. den dyre prisen og liten tilgang på strøm, men alle skolebarn i Mali har på papiret krav om å få litt dataundervisning. Jeg håper derfor at denne tekniske utvidelsen ikke stanser opp, men blir tilpasset afrikanske forhold. På den måten, tror og håper jeg, at noe av verdens skjevhet kan bli noen hakk mer vannrett.

Ps. Hvis du ikke har noen store planer for dagen så anbefaler jeg å tørke støvet av noen gamle kassetter, for så å nyte lyden av båndet som spoler seg frem til de låtene du trodde/ønsket du hadde glemt. God fornøyelse!

2 Comments:

Blogger Kristian Nesbu Vatne said...

"Det er dessverre alt for mye støv i lufta til at noe sånt kan fungere i lengden."

men blir ikke kassetter fortere dårlige med støv enn cd'er? det må du teste ut...

her forrige uke tenkte jeg på den kassetten vi hadde med Bjørn Eidsvåg, da vi var i kamerun. husker jeg syns den var skikkelig rocka...

skal jeg ta med den ut til deg i jula? og kanskje litt børud...

1:33 p.m.  
Blogger Merete Eriksen og Sigurd S. Vatne said...

Ta med en del kassetter, for det blir en del bilkjøring i løpet av juleferien...

Ellers så har jeg en teori om at CD-er holder lenger i støvet enn kassetter, men at CD-spillere er mye mer ømfintlige på støv enn en kassettspiller.

12:01 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home